EPH získal 49% a manažerskou kontrolu ve společnosti Slovenský plynárenský priemysel a.s.

15. január 2013

Představitelé Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podepsali se zástupci společností E.ON a GDF SUEZ smlouvu, ve které obě zahraniční společnosti prodávají českému subjektu své poloviční podíly ve společnosti Slovak Gas Holding (SGH), kterou tak EPH plně ovládne. SGH drží 49% a manažerskou kontrolu ve společnosti SPP. Společnosti GDF SUEZ a E.ON získají každá 1,3 miliardy euro. S transakcí už dříve vyslovila souhlas slovenská vláda, která drží v SPP zbývající 51% podíl.
Jsem pevně přesvědčen, že EPH je velmi vhodným strategickým partnerem pro stát i SPP a přispěje k tomu, aby Slovenský plynárenský priemysel úspěšně čelil negativním trendům v klíčovém segmentu přepravy zemního plynu,“ prohlásil Daniel Křetínský, předseda představenstva a generální ředitel EPH. „Na základě této transakce EPH razantně vstupuje do segmentu plynárenství, dále posiluje přítomnost v regulovaných a kontrahovaných aktivech a současně se stává jednou z největších středoevropských energetik,“ dodal Křetínský.
Transakce bude finálně vypořádána během následujících několika týdnů.