Best Hotel Properties pokračuje v raste, zvýšila svoje tržby i prevádzkovú ziskovosť

16. november 2011

BRATISLAVA/16. november 2011: Najúspešnejšia slovenská hotelová skupina - Best Hotel Properties a.s. – pokračuje v dynamickom raste. V treťom kvartáli 2011 dosiahli jej konsolidované tržby viac než 10,7 mil. EUR, za deväť mesiacov finančného roka to bolo 31,5 mil. EUR, čo predstavuje medziročný nárast o 69%. BHP má za sebou úspešné obdobie aj z pohľadu vývoja ziskovosti. Zisk pred započítaním daní, úrokov a odpisov (EBITDA) dosiahol v sledovanom štvrťroku úroveň 1,3 mil. EUR, za deväť mesiacov roka 2011 sa vďaka 35 % medziročnému rastu vyšplhal na 3,9 mil. EUR. Vysoká zostáva aj miera prevádzkovej efektívnosti spoločnsoti – EBITDA marža. Tá bola v treťom kvartáli 2011 na úrovni 12%, okolo tejto úrovne sa pohybovala aj počas celých prvých deviatich mesiacov roka. Medziročne tak klesla o 3 percentuálne body.

Pod tento vývoj sa podpísal predovšetkým organický rast spoločnosti a rozširovanie jej portfólia. „Nárast tržieb možno pripísať najmä akvizíciám, ktoré sme zrealizovali v priebehu minulého a začiatkom tohto roka. Keďže teraz vlastníme viacero relatívne novootvorených hotelov, zmena štruktúry portfólia sa odrazila na zníženej efektivite hospodárenia z prevádzkovej činnosti. Očakávame, že v priebehu budúceho roka sa nám podarí tento trend zastaviť a portfólio bude z hľadiska efektívnosti prevádzky už len rásť,“ povedal na margo finančných výsledkov Branislav Babík, predseda predstavenstva BHP.

Manažment BHP pozitívne vníma predovšetkým medziročný nárast obsadenosti všetkých hotelov, ktoré spoločnost spravuje. Najvýraznejšie zlepšenie, konkrétne o 215%, dosiahol v treťom kvartáli Kempinski Hotel River Park, najnižší nárast zaknihoval hotel Crowne Plaza, kde predstavoval medziročne 3%. Podobne pozitívny vývoj dosiahli aj ruské aktíva BHP.  „Teší nás, že napriek prebiehajúcej rekonštrukcii perly nášho portfólia, hotela Baltschug v Moskve, sa nám podarilo zaznamenať nárast obsadenosti a tiež priemernej dennej ceny za izbu. Vďaka tomu tržby z ubytovania v tomto hoteli za deväť mesiacov medziročne vzrástli v lokálnej mene až o 9%,“ skomentoval Babík. Podľa neho bude vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu v najbližšom období pre manažment kľúčové zabezpečiť plynulý a bezproblémový chod hotela. Od jej začiatku v januári tohto roku sa na projekte preinvestovalo takmer 8,6 mil. EUR. Rekonštrukcia je naplánovaná v troch fázach, finálne práce by mali byť skompletizované v roku 2013.

Spoločnosť  Best Hotel Properties a.s. (BHP) je jednou z najväčších hotelierskych spoločností  svojho druhu v strednej a východnej Európe so základným imaním 350,25 miliónov Eur. Do portfólia hotelov BHP okrem luxusného päťhviezdičkového hotela Baltschug Kempinski v Moskve patrí aj bratislavský hotel Crowne Plaza, Kempinski Hotel River Park, Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese, moskovský Hotel Kadashevskaya a retaurácia Buddha - Bar v Prahe. Akcie Best Hotel Properties a.s. sú kótované na paralelnom trhu Burzy cenných papierov v Bratislave.