J&T rokuje o vstupe do projektu elektronického mýta.

9. apríl 2009

BRATISLAVA – Zástupcovia J& T rokujú o možnosti podieľať sa na projekte zavádzania elektronického mýta. Prvým výsledkom je zmluva o poskytnutí financovania ktorú uzavreli spoločnosti J&T FINANCE GROUP a SkyToll.

,, Projekt zavádzania elektronického mýta je jedným z najväčších projektov na Slovensku a tak náš záujem podieľať sa na ňom je prirodzený. Možnosť rokovať o vstupe do projektu sa však otvorila až po rozhodnutí o víťazovi tendra, z ktorého vzišiel partner pre rokovanie konzorcium Santoll-Ibertax,” vysvetlil východiská rokovaní Martin Fedor, partner skupiny J&T.

Z uzavretej zmluvy vyplýva pre J&T možnosť spolufinancovať projekt. Konkrétny objem a podmienky sú však ešte predmetom ďalších rokovaní.

,, Existuje viacero alternatív o ktorých rokujeme.  Uzavretie rokovaní predpokladám v najbližších týždňoch,“ dodal Fedor.

,,J &T Banka bola jednou z trojice bánk, od ktorých sme získali bankové garancie, ktoré vyžadovala zmluva s NDS. J&T je teda tie ž   jedným z viacerých obchodných partnerov, s ktorými SkyToll finalizuje detaily financovania projektu. O podrobnostiach, týkajúcich sa participácie jednotlivých partnerov na financovaní projektu, budeme podrobne informovať ihneď po uzavretí všetkých rokovaní,“ povedal Matej Okáli, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti SkyToll.

J&T je v súčasnosti jednou z najvýznamnejších a najrýchlejšie sa rozvíjajúcich skupín na území bývalého Československa s celkovou hodnotou aktív zhruba 4 mld. EUR. Hlavnými oblasťami podnikania skupiny sú privátne a investičné bankovníctvo, realitný development a energetika.  V súčasnosti je aktívne prítomná predovšetkým na trhoch Slovenskej republiky, Česka, Švajčiarska a Ruska. Viac na http://www.jtfg.com/.

Spoločnosť SkyToll, a. s., podpísala v januári s Národnou diaľničnou spoločnosťou zmluvu, ktorá ju zaväzuje vybudovať a prevádzkovať komplexnú službu elektronického výberu mýta v Slovenskej republike. Založili ju členovia konzorcia Ibertax-Santoll, víťaza tendra na komplexnú službu elektronického výberu mýta. Akcionármi SkyToll, a. s., sú spoločnosti SanToll, sesterská spoločnosť Sanefu, a Ibertax. Sanef ročne vyberie vo svojich mýtnych sieťach poplatky v hodnote viac ako jednej miliardy eur prostredníctvom hotovosti, kreditných kariet a elektronického mýta. Spoločnosť prevádzkuje jednu z najdlhších spoplatnených mýtnych sietí v Európe (viac ako 1700 km). Slovenský projekt systému elektronického výberu mýta je vo svete unikátny tým, že pokrýva okrem diaľnic a rýchlostných ciest aj veľký rozsah ciest prvej triedy, a to najvyspelejšou  technológiou satelitného výberu mýta. Je založený na GPS – GSM technológii, ktorá má zabezpečiť maximálnu flexibilitu pri zvládnutí nárastu objemu nákladnej dopravy a rozširovania cestnej siete v  nasledujúcich  rokoch. Viac informácií: http://www.skytoll.sk/

Autor: Maroš Sýkora - Hovorca, vedúci PR oddelenia