Otvorený list šéfredaktorovi SME

10. február 2009

Vážený pán šéfredaktor,

Opäť raz musím protestovať proti tendenčnosti a neprofesionalite vašich redaktorov.

Tentokrát ide o článok  ,, Výstavbu lodenice J&T poslanci schválili“ z 6. 2. 2009 od autorky Lucie Tkáčikovej, ktorý vyšiel v prílohe SME Bratislava

Spôsob, akým autorka podala tému vyvoláva pocit, že ide o niečo negatívne. A pritom v skutočnosti ide o vzácny príklad, keď sa podarilo spojiť záujmy športovcov, súkromnej firmy, mestskej časti, hlavného mesta a dokonca aj politických rivalov na regionálnej úrovni a napriek zjavnej rozdielnosti sa všetci spojili za dobrú vec. Úprimne som očakával, že si to niekto všimne a bude to ukážkový pozitívny príklad, ako sa to dá. O to viac som bol z toho článku znechutený a sklamaný.

Hneď v perexe tohto článku autorka hovorí o predaji lukratívnych pozemkov. Ide o subjektívne hodnotenie, ktoré nie je ničím podložené a teda v správe nemá čo robiť. Dnes, keď na Slovensku máme krízu, a jednou z oblastí, ktoré sú postihnuté najviac sú práve reality, si cenu nehnuteľností a teda ich ,,lukratívnosť“ nedovolia určiť renomovaní odborníci. Pani Tkáčikovej to však zjavne nebráni a bohorovne pozemky ohodnotí ako lukratívne. Nevyrušuje ju pritom ani to, že ide o pozemky v záplavovej zóne a hovoriť teda o lukratívnych pozemkoch je holý nezmysel.

Pani Tkáčiková do medzititulku vypichla, že ,,Vodáci boli proti“. Keďže s vodákmi komunikujeme a tento projekt má ich podporu, pozeral som s údivom, kedy u nich došlo k zmene a hľadal nejaké ich vyjadrenie, ktoré by tento medzititulok vysvetlilo. Ale nenašiel som žiadne. Jediné, čo mohlo k tomuto medzititulku viesť bolo vyjadrenie  pána poslanca Bertu, ktorý rekapitulujúc priebeh jednaní spomenul, že vodáci kedysi dávno boli proti.

Takto zvolený medzititulok však navádza k tomu, že vodáci boli proti tomuto projektu ešte aj v čase, keď zastupiteľstvo výstavbu lodenice schvaľovalo. Pravda je ale taká, že už 11. decembra 2007 sme s vodákmi podpísali memorandum (je v prílohe – môžete si to overiť u pána Čajagiho, ktorý v tom čase vystupoval ako zástupca vodákov) v ktorom jasne deklarovali, že nie sú proti.

Pani redaktorka teda do medzititulku vypichla odpor vodákov, ktorý už viac ako rok nie je aktuálny, ale zato akosi zamlčala, že už vyše roka má projekt ich podporu. Postup redaktorky, preto považujem za typický príklad toho, že uverejní len informácie, ktoré jej vyhovujú a tie, ktoré sa jej nehodia jednoducho zamlčí. Je zrejmé, že tým zámerom bolo v tomto článku podať projekt lodenice v negatívnom svetle.

O tom svedčí aj veta: ,,J&T jej výstavbu vraj zafinancovať nechce“ v pasáži, kde sa hovorí o tom, že lodenica by mala mať ešte jedno podlažie, kde by mala byť ubytovňa. Mestská časť predáva pozemky o určitej rozlohe za určitú cenu. Naša skupina namiesto platby postaví mestskej časti lodenicu v presne v tejto hodnote. Ak mestská časť chce lodenicu vo vyššej hodnote, ako je cena týchto pozemkov, je zrejmé, že ide o niečo nad rámec dohody a je teda celkom logické, že tento rozdiel nemá prečo J&T financovať. Je to asi rovnaká situácia, ako keby sme sa dohodli s denníkom SME, že si u vás zaplatím inzerciu na ¾ strany a potom by som od vás chcel, aby ste mi uverejnili celostranový inzerát za tú istú cenu.

Rovnako ako napísať, že J&T výstavbu zafinancovať nechce, mohla napísať, že výstavbu poschodia navyše nechce zafinancovať denník SME. Nepredpokladám totiž, že by ste sa ju financovať chystali.

Pán šéfredaktor, všetci, ktorí sa jednaní a príprave tohto projektu podieľali máme z toho, že nakoniec došlo k dohode pocit. Samospráva bude mať namiesto starého škaredého baráku a hnusných garáží, ktoré špatia nábrežie, nový moderný estetický objekt. Vodáci dostanú nové priestory a ostanú v Karloveskej zátoke. A my sme radi, že sa nám podarilo nájsť riešenie, vyhovujúce všetkým, budeme mať pri našich projektoch vodákov, dobré susedské vzťahy s nimi  a pekné prostredie v susedstve našich projektov.  Inými slovami tešíme sa, že sa nám podarilo veci vyriešiť tak, že všetky strany vyhrali.

Spôsob, akým o tejto téme informoval váš denník, snažiac sa na všetkom nájsť niečo zlé a za každú cenu vyrobiť konflikt aj tam, kde nie je, v nás vytvára pocit, že u vás pracujú zlí ľudia.  Odporúčam Vám ísť sa pozrieť na vlastné oči, na Karloveské rameno a pozrieť sa o čom to je. Ja som tam bol.

Skĺznutie z popisovania problémov, do ich vyrábania je trestuhodné spreneverenie sa novinárskej etike. Takýmto spôsobom totiž ľudí neinformujete o tom, čo sa vlastne stalo. Po prečítaní si takouto zlobou poznačeného článku musí mať človek pocit, že sa vlastne udialo nejaké svinstvo. A to od vás nie je fér.

Výstavbu lodenice J&T poslanci schválili

Predaj lukratívnych pozemkov v dunajskej zátoke odsúhlasili poslanci vraj preto, lebo je potrebná nová lodenica.

KARLOVA VES. Poslanci Karlovej Vsi odsúhlasili výstavbu lodenice v dunajskej zátoke s priľahlou relaxačno-oddychovou infraštruktúrou v celkovej hodnote  takmer 838-tisíc eur (asi 25 miliónov korún). Do programu utorkového miestneho zastupiteľstva bol tento bod zaradený mimoriadne.

Zároveň poslanci poverili starostku Ivetu Hanulíkovú (Smer), aby  podpísala zmluvu o dielo s investorom. Je ním firma J&T, ktorá už v susedstve postavila dva obytné objekty s názvom Karloveské rameno.

Novú lodenicu má postaviť na mieste pôvodného areálu Karloveského športového klubu, kde dnes stojí stará, no značne využívaná lodenica.

Vodáci boli proti

Miestni poslanci odsúhlasili predaj týchto pozemkov s rozlohou 5607 metrov štvorcových investorskej spoločnosti už viac než pred rokom. Proti predaju vystúpila vtedy starostka, ktorú však opoziční poslanci prehlasovali.

Podľa poslanca Martina Bertu (KDH), ktorý materiál predložil, tak poslanci vtedy urobili preto, aby mohli vybudovať novú lodenicu. „Ukázalo sa, že túto lodenicu skutočne treba, stará už svojimi parametrami nezodpovedá fungovaniu,“ dodal Berta. Mestská časť vraj sama na výstavbu novej lodenice nemala financie, preto pristúpila k odpredaju pozemkov.

„Hľadali sme cesty, ako ju vybudovať,“ povedal Berta. „Na začiatku sme narazili aj na odpor vodákov, ktorí mali prirodzene obavy z toho, čo sa tam vybuduje a či neprídu aj o túto starú lodenicu.“

Mestská časť nakoniec vodákov ubezpečila, že lodenica bude patriť Karlovej Vsi. Do projektu sa zapracoval prístup k vode, ktorý v ňom vodákom chýbal. „Rokovali sme s projektantom, aby sa zväčšil projekt lodenice tak, aby sa tam vodácke člny zmestili a to sme aj dosiahli,“ tvrdí Berta.

Dotácia rozviazala ruky

Peniaze, ktoré mestskej časti chýbali na novú lodenicu, získala Karlova Ves od mesta. Z predaja pozemkov v dunajskej zátoke totiž 45 percent pripadlo mestu a 55 percent financií ostalo mestskej časti.

„No tých 45  percent nám na budovanie chýbalo,“ povedal Berta. Preto následne mestskí poslanci za Karlovu Ves požiadali magistrát, aby lodenicu touto čiastkou dotoval. „To sa podarilo na decembrovom zastupiteľstve schváliť, čím sa nám rozviazali ruky,“ dodal Berta. Mesto tak na lodenicu prispelo sumou  376 750 eur (vyše 11,35 milióna korún).

Peňazí je ešte málo

Financií na pôvodný projekt developerskej lodenice však napriek mestskej dotácii stále nie je dosť. Podľa plánov mala mať lodenica tri podlažia, pričom tretie malo slúžiť ako ubytovňa. J&T jej výstavbu vraj zafinancovať nechce.

„Prebehli dosť tvrdé rokovanie, žiadali sme, aby sa vystavalo toto tretie poschodie,“ potvrdil Berta. Mestská časť tu chcela zriadiť nízkonákladové ubytovanie so spoločným sociálnym zariadením, ktoré by slúžilo pre športovcov.

Dnes podľa Bertu Karlova Ves nemá priestory, kde by mladých športovcov prichádzajúcich do mestskej časti na rôzne súťaže ubytovala.

Tretie podlažie teda zatiaľ nebude. Projekt sa nateraz uzavrie. „Prízemie má slúžiť na uskladnenie lodí a nad ním majú byť kancelárie. Perspektívne budeme hľadať peniaze, aby sa lodenica dokončila v pôvodnom zámere,“ dodal Berta.

Novú lodenicu plánujú skolaudovať začiatkom októbra budúceho roku. Budova by mala byť odovzdaná mestskej časti.

piatok 6. 2. 2009 | Lucia Tkáčiková

J&T