Severočeské doly a skupina J&T podepsaly smlouvu o akvizici dolů MIBRAG

25. február 2009

Severočeské doly Chomutov a skupina J&T dnes podepsaly smlouvu o nabytí 100% podílu ve společnosti MIBRAG od amerických společností URS Corporation a NRG Energy Inc. Vypořádání transakce je očekáváno po jejím schválení Evropskou komisí nejdříve v průběhu druhého čtvrtletí roku 2009.

MIBRAG bude vlastněn společným podnikem, ve kterém  budou  mít Severočeské doly Chomutov a skupina J&T shodný podíl.

Daniel Beneš, předseda dozorčí rady Severočeských dolů Chomutov a 1. místopředseda představenstva ČEZ, řekl:” Akvizice MIBRAG Severočeskými doly je pro celou Skupinu ČEZ velice důležitá. Znamená pro nás další posun v našem podnikání v Německu, kde jsme v současné chvíli aktivní v pozici obchodníka na velkoobchodním trhu.”

„Firemní kultury obou společností jsou si blízké z důvodu staletých vazeb německých a českých horníků. MIBRAG je velmi dobře řízen a společnost spravuje stabilní portfolio dlouhodobých odběratelských kontraktů se spolehlivými zákazníky, což velmi dobře zajišťuje tržby společnosti,“ dodal Jan Demjanovič, předseda představenstva a generální ředitel Severočeských dolů Chomutov.

“Akvizice společnosti MIBRAG je součástí našeho dlouhodobého strategického záměru posilovat svoji přítomnost v energetickém sektoru a současně znamená doplnění skupiny o těžbu uhlí,“ komentoval transakci Daniel Křetínský, partner skupiny J&T. “Vysoce si ceníme MIBRAGu jako renomované, stabilní a efektivně fungující společnosti. Cítíme se zavázáni pokračovat v její nejlepší tradici a podporovat její další rozvoj.”

MIBRAG těží hnědé uhlí ve středoněmeckém uhelném revíru poblíž Lipska. Vlastní a provozuje dva otevřené uhelné doly Profen a United Schleenhain, s celkovou roční produkcí uhlí ve výši 19 miliónů tun. Prokázané rezervy dosahují zhruba 530 miliónů tun uhlí, s významnou možností jejího dalšího rozšíření.  Součástí  společnosti MIBRAG jsou také tři kogenerační energetické zdroje s celkovým instalovaným výkonem 208 MWe. V roce 2008 vyrobilo toto portfolio zdrojů celkem 1,4 TWh elektřiny a dodalo  více než 2 000 TJ tepla. Součástí MIBRAG je také závod na zpracování uhelného prachu. Více informací o společnosti  MIBRAG naleznete na www.mibrag.de.

Kontakty pro média:

Eva Nováková