Kroky úradu vlády vyvolávajú znepokojenie

30. november 2020

Počínanie úradu vlády nie je dobrým signálom pre Slovensko. Sme svedkami rozdeľovanie podnikateľov podľa sympatií, čo sa nedá vnímať inak, ako opätovné vykročenie na cestu klientelizmu, voči ktorému vláda Igora Matoviča údajne chcela bojovať. Verejnosť a médiá by mali spozornieť pri jej ďalších výdavkoch z verejných financií.

Zakladatelia skupiny J&T tak reagujú na vyjadrenie vedúceho úradu vlády Júliusa Jakaba, ktorý v súvislosti s výberom nových priestorov pre podpredsedu vlády mal povedať, že je pozitívne, že v pozadí́ víťaznej budovy nefigurujú finančné skupiny ako Penta či J&T. Celkovo chce pritom úrad vlády vynaložiť 8,5 MILIÓNA EUR za priestory pre 500 úradníkov.

,,S veľkým znepokojením sledujeme počínanie úradu vlády a takéto vyjadrenie od štátneho úradníka, ktoré poškodzuje meno súkromnej firmy je v slušnej spoločnosti jednoducho nepredstaviteľné. J&T a nikto z jej predstaviteľov nikdy nebol obvinený, nieto ešte usvedčený z akéhokoľvek činu, ktorý by oprávňoval štátneho úradníka takto verejne znevážiť spoločnosť, ktorá nemalou sumou prispieva aj na jeho plat a luxusné pracovné podmienky,“ ohradil sa Patrik Tkáč, jeden zo zakladateľov J&T. ,,Spoločnosti patriace do skupiny, prípadne holdingy, pri ktorých založení J&T pôvodne stála, riadne podnikajú predovšetkým na trhoch Slovenska a Českej republiky, poctivo platia dane, bankové odvody a počas svojej existencie prispeli do štátneho rozpočtu stovkami miliónov EUR“ dodáva.

Skupina J&T pritom na začiatku Korona krízy okamžite nezištne podala vláde pomocnú ruku a keď boli sklady ŠHR prázdne darovala štátu materiál v hodnote prevyšujúcej 4 milióny EUR. Boli to prakticky jediné ochranné pomôcky, ktoré vtedy vláda mala k dispozícii. Žiadny z podnikateľských subjektov sa k tejto sume pomoci štátu anilen nepriblížil.

,,Len hodnota tejto pomoci vysoko prevyšuje zisk zo zákazky, ktorú pán Jakab komentoval. Každému teda musí byť jasné, že nám nejde o tento obchod, ale musíme sa ostro ohradiť voči podobným vyjadreniam, ktoré nemožno označiť inak, ako prejav úbohej ľudskej malosti a obmedzenosti“ doplnil Tkáč..

Úrad vlády, pod vedením Júliusa Jakaba priznal, že si chce prenajať priestory od súkromnej spoločnosti za 21 EUR za štvorcový meter a to aj napriek tomu, že v centre Bratislavy sú v ponuke aj lacnejšie priestory. Ide o transakciu za 1,7 milióna eur na rok.