Patrik Tkáč, spoluzakladateľ finančnej skupiny J&T FINANCE GROUP SE, pokračuje v konsolidácii svojho majetku do holdingu J&T Capital Partners

3. december 2021

Holding J&T Capital Partners, ktorý v polovici roka založil Patrik Tkáč a do ktorého chce skonsolidovať svoje podiely na spoločných podnikateľských projektoch s Danielom Křetínskym, sa rozrastá o ďalšie majetkové účasti.

Popri už skôr akvirovanom 44 % podiele spoločnosti Energetický a průmyslový holding aktuálne J&T Capital Partners investoval do podielu v spoločnosti EC Investments *1. Tá je spoluvlastníkom podielov v spoločnostiach podnikajúcich v sektore e-commerce, ako sú online porovnávač Heureka alebo internetový predajca potravín Košík.cz. EC Investments v súčasnosti tiež stále patrí minoritný podiel v skupine Mall Group, ktorý je však predmetom nedávno podpísanej predajnej transakcie s poľskou e-commerce jednotkou Allegro.

Druhá z nedávno realizovaných investícií smerovala do účasti na spoločnosti SUPRATUC 2020 *2, spoločného podniku s poprednou španielskou maloobchodnou skupinou Eroski. SUPRATUC 2020 je jednotkou v predaji potravín na Baleárskych ostrovoch a patrí medzi štyri najväčšie reťazce v Katalánsku. V oboch týchto regiónoch pod značkami Eroski a Caprabo prevádzkuje sieť viac ako 480 predajní.

V neposlednom rade bolo portfólio J&T Capital Partners rozšírené aj o investíciu do podielov v tradičných futbalových kluboch *3. Tú tvorí popri pražskej futbalovej Sparte najmä minoritný podiel v anglickom futbalovom klube West Ham United.

Na ekonomických benefitoch holdingu J&T Capital Partners sa môžu nepriamo podieľať aj kvalifikovaní investori fondu J&T ARCH INVESTMENTS.

*Podrobný prehľad uskutočnených akvizícií:

1. Investícia bola vykonaná prostredníctvom akvizície 44 % podielu v spoločnosti EC Investments a.s., ktorá je okrem iného 40 % spolumajiteľom e-commerce skupiny Mall Group, online porovnávača Heureka či veľko- a maloobchodného predajcu spotrebnej elektroniky a domácich spotrebičov, spoločnosti Fast ČR.

2. Investícia bola vykonaná prostredníctvom akvizície 50 % podielu v spoločnosti EP HoldCo, a.s., ktorá nepriamo vlastní 50 % podiel v spoločnosti SUPRATUC 2020.

3. Futbalové kluby boli do holdingu začlenené prostredníctvom akvizície 44 % podielu v spoločnosti 1890s holdings a.s., ktorá vlastní 99,9 % podiel vo futbalovom klube AC Sparta Praha a ktorá na začiatku novembra 2021 investovala do minoritného 26,98 % podielu v anglickom futbalovom klube West Ham United. Transakčná dokumentácia bola podpísaná, no časť vyrovnania podlieha súhlasu protimonopolných autorít.