J&T FINANCE GROUP SE uzavřela rok 2016 se ziskem přes 61,8 milionů euro

Podle auditovaných výsledků uzavřel bankovní holding J&T FINANCE GROUP SE (JTFG) rok 2016 s konsolidovaným ziskem 61,8 milionů euro a s celkovými aktivy přesahujícími hodnotu deseti miliard eur.

Meziroční pokles zisku byl způsoben především poklesem úrokových výnosů. Na druhou stranu se ale JTFG podařilo výrazně zvýšit zisky v oblastech obchodování, poplatků a provizí, a i díky tomu udržet výši tržeb na téměř stejné úrovni jako v roce 2015.

Konsolidovaný vlastní kapitál skupiny se meziročně zvýšil o 202,5 mil. eur (+15,7 %) a ke konci loňského roku činil 1 488,2 mil. eur. Za tímto nárůstem stojí zejména upsání emise nezajištěných investičních certifikátů (perpetuita) vydaných JTFG ve výši 200 milionů euro.

V září 2016 skupina CEFC podnikla první kroky ve schvalovacím procesu v souvislosti s plánovaným nabytím 50%podílu v JTFG a podala žádost o schválení Slovenské národní bance. Vzhledem ke složitosti procesu a počtu regulátorů, kteří musí tuto transakci schválit, se očekává, že schvalování bude probíhat během celého roku 2017. Čínská skupina aktuálně drží 9,9% podíl.

V průběhu roku 2016 skupina optimalizovala celkový objem klientských vkladů (snížení o 582,5 mil. EUR), což se projevilo i na celkových aktivech JTFG. Ta ke konci roku činila 10,052 mld. euro.

JTFG se dále dařilo rozšiřovat své úvěrové portfolio. Celkový objem úvěrů a záloh poskytnutých klientům se zvýšil o 5,5 % na 5 657,5 mil. euro.

Ocenění v podobě vítězství v soutěži Privátní banka roku, se dostalo J&T BANCE, a to již potřetí v historii. Titul „Nejlepší smíšený fond roku 2016“ v České republice si pak odnesl podílový fond J&T Money. Na Slovensku potom se nejprodávanějším fondem roku se pak stal Náš prvý realitný o.p.f. a další dvě ocenění Top fond Slovakia 2016 získal fond Krátkodobý dluhopisový o.p.f. koruna oba od Prvej penzijnej spoločnosti Poštovej Banky.